Litt om

Eteriske oljer

Eteriske oljer er egentlig ikke en olje. De inneholder ikke de essensielle fettsyrene som gjør at vi kaller det for en olje. De eteriske oljene er høykonsentrerte essenser eller plante bestanddeler som innehar kraftig og potent medisinsk og kosmetisk egenskaper. Eteriske oljer er 70 ganger sterkere enn den planten den kommer fra. Derfor blir eteriske oljer ofte kalt for «plantens livskraft» eller «sjel».

Eterisk kommer fra det greske ordet «aither» som betyr flyktig, luft og oversanselig. Flyktig fordi de fordamper lett. Oljene klassifiseres etter deres flyktighet. Høye toner, mellomtoner eller lave toner. Innen aromaterapien regner man at høye toner (de som fordamper raskest) virker oppkvikkende på hjernen, mens lave toner (som avgis langsommere) virker beroligende. Mellomtoner har en avbalanserende effekt på kroppssystemene.

Molekylene i de eteriske oljene er bitte små som gjør at de trenger lett gjennom huden og inn i blodomløpet som frakter molekylene videre rundt i kroppen og virker inn på kroppens systemer på en rekke måter.

Til kosmetikk og hudpleie har de eteriske essensielle oljene en rekke legende og pleiende virkninger som bl. a. antibakteriell, cellefornyende, revitaliserende, fuktighetsgivende, motvirker betennelser og urenheter, øker blodsirkulasjonen og bedrer elastisiteten i huden. Noen oljer kan forsinke aldringsprosessen, berolige irritert hud, jevne ut hudtoner og pigmentflekker. Virke oppstrammende og sammentrekkende, gi liv og glød til huden som forynger og gir tilbake ungdomsglansen. Balanserer, styrker og beskytter mot ytre påvirkninger. På sinnet vårt kan oljene virke stillende og meditativt.

Å arbeide med eteriske oljer er et “prayer work”. Du får ikke bare duften av de eteriske oljene, men også plantens energi og evne til å hele på det fysiske, mentale, emosjonelle og åndelige nivået.

Essensiell by Evina sine produkter er tilsatt eteriske oljer for sine unike hudpleiende egenskaper. Duft sammensetningen er skapt for å gi deg lukter som løfter, roer og balanserer sinnet, samt å gi deg et økologisk pantebasert “levende” produkt du kan skape ditt eget daglige velvære ritual med.

Eteriske oljer og allergi
Eteriske oljer har en svært sammensatt molekylstruktur og kan inneholde opptil flere hundre kjemiske stoffer. Disse kjemiske stoffene kan skape hudreaksjoner for folk med meget følsom og sensitiv hud.

Syntetiske kjemikalier er mye brukt i parfyme og hudpleie, fordi de pleier å være mye billigere enn eteriske oljer, som gir en mer naturlig duft. Det er ofte disse syntetiske kjemikaliene som utløser allergiske reaksjoner, men de kjemiske komponentene i eteriske oljer kan også føre til reaksjoner hos noen sensitive personer.

Parfyme-allergi testing
Er man følsom eller reagerer mot en olje betyr det ikke at man er allergisk mot alle typer eteriske oljer. Mistenker du at du er allergisk kan du gjennomgå en patch testing for å identifisere nøyaktig hvilken duft du er allergisk mot. Ved å kartlegge hvilken duft eller eteriske oljer du reagerer på kan du fortsatt nyte naturlige hudpleie produkter med eteriske oljer. Er du usikker på om du tåler et produkt kan du be om en prøve og teste på innsiden av underarmen. Etter maks 24 timer vil du kunne se en eventuell reaksjon dersom du er allergisk.

«Personal blend»
Hvis du har meget sensibel hud eller vet du reagerer på flere dufter eller eteriske oljer, og har behov for duftfrie produkter, ta gjerne kontakt med meg på byevina@essensiell.no for en konsultasjon. Jeg tilbyr duftfrie produkter tilpasset og blandet spesielt for dine behov.